Nieuws

Bereken eenvoudig de ideale kijkafstand voor uw bezoekers

Het gebruik van schermen tijdens een congres of evenement is al decennia jaren niet meer weg te denken, of ze nu dienen voor weergave van presentaties, digitale posters, bewegwijzering of afkijkschermen voor presentatoren. Toch is nog steeds een veel voorkomend probleem dat de informatie op die schermen niet altijd even goed leesbaar is voor bezoekers. Dat komt vaak doordat de afstand van het scherm ten opzichte van de bezoeker te groot is, waardoor kleine details slecht zichtbaar zijn. Dat is zonde, want zo komt belangrijke informatie misschien niet over. Gelukkig is dat probleem gemakkelijk te voorkomen; er bestaat namelijk een formule die precies uitrekent wat het ideale schermformaat is voor de kijkafstand van uw bezoekers.

Naast dat het belangrijk is om niet te ver van een scherm te zitten, kijkt een scherm van te dichtbij ook niet prettig. Vroeger werd vaak gezegd dat te dicht op een scherm zitten slecht is voor de ogen en het beeld wordt er ook niet mooier op. Tegenwoordig gaat dat minder op. De nieuwste schermen hebben een veel scherper beeld, ook van dichtbij. Te dichtbij is esthetisch gezien echter nog steeds niet goed, dan zie je de pixels (beeldpunten) zitten en heb je nog steeds minder mooi beeld, maar echt schadelijk is het niet meer. De aanbevolen kijkafstand tot het scherm is dus zowel afhankelijk van de beelddiagonaal als de resolutie. De meest gangbare resoluties lichten we hieronder toe.

tv-kijkafstanden_001

Full HD

Vrijwel iedere nieuwe display heeft tegenwoordig een minimale resolutie van 1920 pixels x 1080 pixels, ook wel Full HD genoemd. Wil je de optimale afstand uitrekenen voor een display of projectiescherm met Full HD resolutie dan kun je in principe de hoogte van het beeld in centimeters vermenigvuldigen met factor 6,5. Toch is er nog een derde factor van invloed op de kijkafstand, namelijk de content die zal worden weergegeven op het scherm. Zo maakt het absoluut verschil of het gaat om een PowerPoint presentatie, één of meerdere PiP (Picture-in-picture) beelden of enkel het uitvergroten van de spreker. In het laatste geval kun je bijvoorbeeld gerust een paar extra meter van het scherm zitten. In dat geval is 8x de breedte van het scherm in centimeters de vuistregel die ACS hanteert. Zitten uw bezoekers dus verder verwijderd van het scherm dan de ideale kijkafstand, dan is een groter scherm wenselijk.

 

4K

Zo heeft een 4K scherm bijvoorbeeld een viermaal hogere resolutie dan één met Full HD kwaliteit. Een hogere resolutie betekent meer pixels per cm2. Hierdoor zit er minder ruimte tussen de individuele lampjes, wat ervoor zorgt dat een 4K scherm van dichtbij veel scherper oogt. Zitten de deelnemers vlakbij een (groot) scherm, dan adviseren we een scherm met een hogere resolutie.

Op relatief grote afstand is het verschil echter verwaarloosbaar en komt de toegevoegde waarde van de extra pixels te vervallen. Hetzelfde geldt voor schermen met nog hogere resoluties zoals 8K.

Voor zowel 4k als 8k weergave geldt dat al het materiaal dat wordt vertoond opgemaakt moet worden in deze hoge resolutie en de bron (doorgaans laptop of mediaserver) dit signaal ook kan aanleveren.

 

Delayscherm(en)

Mocht een zaal van dermate omvang zijn dat het benodigde formaat scherm voorin de zaal moeilijk te realiseren is, dan zijn een of meerdere delayschermen een eenvoudige en betaalbare oplossing. Een delayscherm is een scherm dat wordt gebruikt om datgene wat voorin de zaal wordt getoond weer te geven voor toeschouwers die te ver van de oorspronkelijke bron worden geacht. Qua kijkafstand gelden dezelfde regels als hierboven. Kijk dus goed naar het formaat en de resolutie van het scherm en de content die zal worden getoond. Probeer een goede balans te vinden tussen wat ideaal en comfortabel is!

ESMO19_by_Rodrigo_Stocco_0016

Een succesvol event opzetten?

Zoekt u een audiovisuele partner die u volledig kan ontzorgen? Neem direct contact op met een van onze specialisten.